Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata održala svoju Izbornu skupštinu

Aktualno 24. svibnja 2015

Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata održala je 23.svibnja 2015. svoju Izbornu skupštinu u Velikoj dvorani Otvorenog pučkog učilišta u Zaprešiću pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.IMG_8801
Izborna skupština održana je u sklopu dvodnevne kulturne manifestacije „Dani bana Josipa Jelačića“ a u ime grada domaćina Skupštinu je pozdravio i uspješan rad zaželio Drago Bago, predsjednik Gradske skupštine Grada Zaprešića, te zastupnik u Hrvatskom saboru i počasni član Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata Zdravko Ronko ,kao i počasni doživotni predsjednik Zajednice Antun Plivelić te dopredsjednik Društva političkih zatvorenika Đuro Perica, U ime hrvatske zajednice u Republici Srbiji Skupštini se obratio Darko Sarić Lukendić, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, te Petar Pifat, predsjednik Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ iz Petrovaradina.
Izbornoj skupštini među brojnim učesnicima bili su general Franjo Feldi i potomak Josipa Bana Jelačića Marcel Jelačić.IMG_8803

Prije Izborne skupštine Izaslanstvo Zajednice položilo je vijenac na brob Josipa bana Jelačića u Novim dvorima Jelačićevim, a sveta misa za Srijemce i njihove goste održana je u Crkvi sv. Ivana Krstitelja u Zaprešiću.
U glazbenom dijelu programa Izborne skupštine nastupio je Mješoviti pjevački zbor i Tamburaški sastav HKPD-a „Jelačić“ iz Petrovaradina.
U svom obraćanju Zdravko Ronko zastupnik u Hrvatskom saboru istakao je kako su prije četvrt stoljeća Srijemci, Bačani i Banaćani na svojim vjekovnim ognjištima i svojoj djedovini bili ponižavani, pljačkani i protjerivani ali da im nisu mogli uzeti ono bogatstvo koje su nosili u svojim srcima i dušama, da je ljudski i kršćanski praštati ali ne i zaboraviti jer zločin je zločin i zločinci trebaju biti privedeni pravdi.
Naglasio je kako se danas i uz himnu Zajednice „Vratit ću se zemljo“ treba zahvaliti i diviti upravo toj srijemskoj duši, širokoj poput panonske ravne koja tako snažno čuva svoj identitet, tradiciju i običaje darujući ih Lijepoj svojoj Domovini.

IMG_8802prenosimo s www.udruga-hrvata-iz-srijema.hr