SDP KUTJEVO – UNAPRJEĐENJE RANOG I PREDŠKOLSKOG ODGOJA I OBRAZOVANJA U HRVATSKOJ – BESPLATNI VRTIĆI ZA SVE!

Aktualno 22. srpnja 2023

Danas su članovi gradske organizacije SDP-a Kutjevo podijelili građanima letke i balone u sklopu

promoviranja SDP-ove politike „ Besplatni vrtići – bez participacije roditelja“.

Osim toga, povjerenik GO SDP-a Kutjevo Dinko Zima osvrnuo se na unaprjeđenje ranog i predškolskogodgoja i obrazovanja u Hrvatskoj kao jedan od glavnih politika SDP-a za predstojeće parlamentarne izbore. Cilj ove politike je uvesti kvalitetan rani predškolski odgoj i obrazovanje dostupan svakomu djetetu bez obzira na njegovo socijalno i ekonomsko podrijetlo ili mjesto u kojem živi. SDP to planira provesti u dva koraka: prvo bi se omogućilo besplatno pohađanje vrtića za svu djecu koja ga trenutno pohađaju i to već na prvom proračunu, a nakon toga  bi se povećali kapaciteti i unaprijedila kvaliteta u vrtićima. Činjenica je da Hrvatska ima jednu od najnižih stopa pohađanja vrtića u Europskoj Uniji, a RH ima snažan pad nataliteta. Zato je ulaganje u besplatne vrtiće i povećanje kapaciteta u vrtićima:

• Pošteno (mjesto u vrtiću pravo je svakog djeteta, otklanjaju se financijske prepreke)
  • Korisno za roditelje (olakšavamo im ekonomsko opterećenje podizanja djece)
  • Pomaže ravnopravnost (ženama olakšavamo rad i karijeru)
  • Pametno za zajednicu (ulaganje u djecu je jedina prava demografska mjera)

Ostvarenja ovog plana je na način da država poveća izdvajanja tako da se uključi u financiranje vrtića, ali da upravljanje i dalje ostane na lokalnoj zajednici koja najbolje poznaje i prepoznaje potrebe svoje sredine.  Ako bi se uključila država i preuzela plaćanje pola iznosa prestala bi potreba za daljnjom participacijom roditelja u javnim vrtićima, a u sustavu bi se osigurala i dodatna sredstva za povećanje plaća, podizanje standarda i gradnju novih vrtića.

Ukupan trošak ove mjere za državni proračun danas bi iznosio oko 300.000.000 EUR-a, što je samo oko 1 % proračuna i s obzirom na današnje prihode potpuno je ostvarivo.

Broj djece koja idu u javne vrtiće je u Plenkovićevom mandatu povećan za manje od 3%, dok je istovremeno broj djece koja idu u privatne vrtiće rastao 10 puta brže.

I zato se zalažemo za besplatni vrtići za sve, zato što je to pošteno prema djeci, prema roditeljima i zato što je to moguće!