Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Aktualno 25. studenoga 2020

Obraćamo Vam se povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Koristimo ovu priliku da iskažemo kako je u prvih osam mjeseci ove godine, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova evidentirano i procesuirano 1.005 kaznenih djela nasilja u obitelji što je za 42 % više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.  Tijekom ove godine, ubijeno je 12 žena od kojih su četiri usmrtili njihovi partneri.

Iz navedenih brojki nije evidentno stvarno stanje problematike nasilja u obitelji, odnosno nasilja nad ženama, jer su crne brojke još veće. Procjenjuje se da na jedan prijavljeni slučaj obiteljskog nasilja dolazi 10 neprijavljenih, a kad govorimo o silovanjima na jedan prijavljen slučaj silovanja dolazi između 15-20 neprijavljenih. Ta žena je naša susjeda, majka, sestra, baka, rođakinja  dok nasilnik može biti netko nama poznat. Nasilje je priča s tisuću lica jer nasilje ne poznaje dob, spol ni socijalni status te je duboko ukorijenjeno u svim sferama društva.
Vrste nasilja u obitelji su: psihičko, fizičko, ekonomsko, seksualno nasilje i uznemiravanje.

Nasilje postaje sve brutalnije, ali modrice i ožiljci nisu uvijek vidljivi izvana.
Svakog dana u svakom kutku zemlje i svijeta žene svih dobi  susreću se s nekim oblikom nasilja. Nasilje nije rezervirano samo za privatnost vlastitog doma, nego je u istoj mjeri prisutno na ulicama, radnim mjestima, na putu do posla ili škole.

Pretpostavka je da uslijed pandemije koronavirusa  raste obiteljsko nasilje, budući da je stres u društvu velik i vlada velika neizvjesnost oko egzistencijalnih pitanja. Žene se u ovom javno-zdravstvenom izazovu odigrale ključnu ulogu, jer su često puta na prvoj liniji obrane od  koronavirusa.

 

Njih  čak 70% je zastupljeno u zdravstvenom sustavu, sustavu socijalne skrbi, odgojno obrazovanom sustavu i uslužnim djelatnostima. Nedopustivo je da uz veliku žrtvu i svakodnevno izlaganje opasnosti na poslu, veliki broj žena, naših braniteljica u pandemiji ujedno izloženo i nasilju kod kuće.
Ne reagiranje, ne prijavljivanje nasilnika podržava njihovo ponašanje a stigmatizacija i nepodržavanje žrtve produbljuje njihovu patnju.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25.11., ali odgovornost SVIH nas traje cijele godine.
Zato, prekinimo začarani krug šutnje. Djelujmo po svojoj moralnoj dužnosti i zakonskoj obvezi i svaku naznaku nasilja prijavimo nadležnim službama. Političari nasilnici su sramota svake funkcije koju obnašaju, a pogotovo rukovodeće i zatiru put rasta i razvoja zdrave sredine.

Forum žena SDP-a Požege
Gradski odbor SDP-a Požege