Gradonačelnik prof. dr. sc. Željko Glavić je oštetio građane Požege i za 70.000€

Aktualno 13. srpnja 2023

Za odmaralište Bašku Gradonačelnik dvije godine nije napravio ništa

Od dolaska na vlast 2021.g. Gradonačelnik je odmaralište Bašku tretirao kao „trinaesto prase“ te  do  2023.g. nije radio ništa, ili ako je i radio nešto to nije bilo transparentno i vidljivo.

Tek u  siječnju  2023.g. Grad  raspisuje  natječaj za radove na odmaralištu a na sjednici Gradskog vijeća od 12.04.2023. donosi se odluka o osnivanju trgovačkog društva Auretis Požega d.o.o. koje bi se, među ostalim, bavilo i upravljanjem odmarališta Baška.

Pod tom točkom pitao sam  Gradonačelnika zašto Grad direktno  ulaže sredstva u odmaralište u Baškoj kada će se upravljanjem tog objekta baviti trgovačko društvo u vlasništvu grada,  a  ono će morati po sili zakona biti u sustavu PDV-a, te bi prema tome trošak investicija bio manji za 20% ,odnosno za PDV, da je Grad doznačio sredstva društvu i da se ono pojavilo kao investitor.

Na to mi je Gradonačelnik odgovorio da Grad plaća PDV svojoj državi i da on u tome ne vidi problem, i da on želi da imovina koja je uložena u objekt bude u vlasništvu Grada a ne tog društva????.  Gradonačelnik očito ne razumije da je trgovačko društvu u vlasništvu Grada te da je imovina društva i imovina  Grada, uz jedinu razliku da  bi Grad uštedio na ime PDV-a da je novac doznačen trgovačkom društvu.

 

Prema izjavi Gradonačelnika u odmaralište Bašku uloženo je 350.000 €

U navedenom ulaganju  nalazi se 70.000€ PDV-a , odnosno trošak  „domoljublja“   plaćenog našim novcem. Već u prvim računima koje će platiti korisnici odmarališta biti će uključen PDV, jer je društvo odmah uvedeno u sustav PDV-a,  ali  za ulaganje u objekt tvrtka neće moći priznati pretporez od 70.000€ jer Gradonačelnik „voli plaćati PDV svojoj državi“ kako je sam izjavio.

Struka uvijek treba dati model koji je po zakonu i koji nosi najmanje fiskalno opterećenje, u ovom slučaju je PDV u ulaganjima  trebao biti neutralna stavka tvrtke koja je u vlasništvu Grada. To je aksiom organizacije svake tvrtke ( i svakog poduzetnika) koja ulaže u startu u dugotrajnu imovinu, ali struka u gradu je HDZ-ov uhljebarij a  sve greške plaćaju građani a ne oni.

Šteta za Grad je 70.000€

Ovakvim ponašanjem Gradonačelnik je proračun  izravno oštetio za 70.000€ ili za iznos od cca 0,60% proračuna  Požege (izvorni proračun bez potpora  cca 11.000.000€).

Svjedoci smo kako je ovih dana u Hrvatskoj  uzavrela atmosfera  zbog gubitka od 10.000.000€ u HEP-u  koje je prouzročila kupnja plina po cijeni višoj od tržišne te prodaja po niskoj tržišnoj cijeni. Spominju se odgovornost i  ostavke ministara, direktora HEP-a te čak i samog Premijera. Sve to zbog gubitka koje je ostvarila državna tvrtka u iznosu koji predstavlja cca 0,30% prihoda grupacije HEP-a (prihodi grupacije HEP-a  iznose cca 3.300.000.000€ prema izvještaju za 2022.g. )

Za gubitak od 0,30% od prihoda HEP-a  trese se vlada, snimaju se emisije, prijeti se otkazima, USKOK upada u radne prostorije, a što bi građani grada Požege trebali prema tome činiti zbog bespotrebnog gubitka od 0,60% proračuna???

Gradonačelnik svoju ljubav prema domovini (ili svoju nesposobnost)  plaća našim novcem 

Neosporno je da je trošak za Grad  od 70.000€ bio nepotreban i da je zbog njega došlo zbog  nesposobnosti Gradonačelnika i njegove svite.

Nedavno smo čitali kako je ove godine Škola plivanja zbog nejavljanja na natječaj na projekt ostala i  bez 15.000€.

Očito  gradonačelnik prof. dr. sc. Željko Glavić nije shvatio svoju ulogu Gradonačelnika, koji mora voditi računa , među ostalim zadaćama,  o maksimalizaciji prihoda i minimalizaciji troška poslovanja Grada, a on tu sposobnost, niti za to potrebno znanje, nema.

Cijenu njegovog neznanja i bahatosti ( kako drugačije nazvati njegovo gomilanje pročelnica s jedne strane i jad upravljanja gradom s druge strane) plaćaju i plaćati će  građani ovog grada dok god je on na toj poziciji.

Predsjednik ŽO SDP-a Požeško-slavonske županije

Mitar Obradović