Gradonačelnik-novi pročelnici fetiši, Odmaralište Baška žrtva njegove nesposobnosti a vijećnici lupetaju

Aktualno 27. svibnja 2022

Novi pročelnici su  fetiši Gradonačelnika a građanima novi trošak

Podrškom vijećnika HDZ-a i vijećnika koji su u „programskoj koaliciji“ Grad  će postati bogatiji za još jedno pročelničko mjesto – i to za javnu nabavu. Za vijećnike oporbe je to samo novi trošak a za Gradonačelnika i njegovu svitu rješenje koje će pomoći transparentnoj  javnoj nabavi.  Niti godini dana vlasti a izmišljena su dva nova pročelnička mjesta, što li nas čeka u preostalom dijelu mandata??? Ima li tome kraja?

 

Za Požežane odmaralište Baška mjesto željenog odmora a za Gradonačelnika dokaz nesposobnosti upravljanja  gradskom imovinom

Nakon godinu dana obnašanja funkcije Gradonačelnik nije uspio odmaralište u Baškoj staviti u bilo kakvu funkciju, te će i ove godine odmaralište  zjapiti prazno i služiti samo pražnjenu proračuna grada Požege. Gradonačelnik ili ne zna ili ne želi (zbog nečega ili nekoga) odmaralište staviti u funkciju, zbog čega grad trpi veliku  financijsku štetu. Imati takvu imovinu a ne staviti je funkciju je zločin prema gradu i građanima. Na opetovani upit vijećnika Mitra Obradovića, zbog kojih je to pravnih problema Grad kasnio s natječajima (jer je to bilo obrazloženje Gradonačelnika), Gradonačelnik  je uporno govorio o objektu bez kuhinje i lošem stanju objekta  jer očito  nije niti postajalo prihvatljivo obrazloženje   radnji  zbog kojih u 2022.g. objekt neće biti u funkciji.

 

Pitanja gradskih vijećnika su za Gradonačelnika lupetanja

Na 12. sjednici Gradskog vijeća grada Požega vijećnici SDP-a  su dobili potvrdu o shvaćanju demokracije Gradonačelnika grada koji je nekada bio nazivan Slavonska Atena, a danas je  svojina HDZ-a ili  grad koji se napušta. Na upit vijećnika Dinka Zime o neodržavanju Sportskih igara mladih u Požegi, zbog nepodržavanja od strane Grada,  Gradonačelnik  reagira prema vijećniku  s komentarom : „Što vi lupetate gluposti“. Gradonačelnik očito ne prihvaća tekovinu demokratskih društava prema kojoj  su pitanja vijećnika (oporbe) uobičajena i normalna pojava te je  još jedna ružna crtica iz  našeg grada.

 

Zaduženje proračuna od 8.000.000,00 kn

Nevjerojatno (bahato)  je da je prijedlog za zaduženje Grada pred vijećnike i pred članove Odbora za financije stigao bez ikakvog obrazloženja, samo uz naznaku o čemu se radi o energetski učinkovitoj rasvjeti. Tek nakon primjedbe članova Odbora za financije te  vijećnika SDP-a  na Gradskom vijeću, Gradonačelnik je usmeno prezentirao studiju prema kojoj će novom rasvjetom ušteda energije godišnje iznositi minimalno 2,700.000,00 kn,  zbog čega  će se krediti vrlo brzo isplatiti. Vijećnici SDP-a  su nakon  obrazloženja  podržali zaduženje, jer će time Grad  uštedjeti značajna sredstva, ali je žalosno da Gradonačelnik o navedenom nije upoznao svoje   građane čime je omogućio da se o tom kreditu plasiraju priče koje nemaju dodira sa stvarnošću.

Gradonačelnik  je pogrešno shvatio svoju funkciju 

Očito je da su građani izabrali gradonačelnika koji ima volju, znanje i energiju za smišljanje novih pročelničkih mjesta, umjesto  gradonačelnika koji bi stvarao dodanu vrijednost (nije u stanju ili ne želi niti postojeću imovinu staviti u funkciju) i gradonačelnika koji bi  komunicirao sa svojim građanima. Rezultat takvog rada  je gradska uprava krcata pročelnicama, odmaralište Baške dvije godine van funkcije, neinformirani građani,  projekti u proračunu  koji se zatim  najčešće  uklanjaju  kao nerealizirani  iz proračuna.

 

Rješenje problema ???

Na sjednici Gradskog vijeća vijećnici  HDZ-a i stranke s kojom su u “ programskoj suradnji“  izglasali su odluku prema kojoj se gradonačelniku volonteru isplaćuje naknada od 50% od naknade postojeće plaće, što je moguća najava  gradonačelnika volontera umjesto sadašnjeg gradonačelnika                         ( sadašnjeg zamjenika koji bi nakon dvije godine mogao sjesti u tu funkciju).

Međutim mi u SDP-u smatramo da su rješenje za ovakvo stanje u gradu jedino novi izbori, ali  tome je zapreka „programska suradnja“ DP i HDZ, a vrijeme će pokazati do kada će im  „programi“   biti kompatibilni odnosno do kada će građani trpjeti štetu od strane takve  gradske vlasti.

 

Mitar Obradović, Predsjednik ŽO SDP-a Požeško-slavonske županije i potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Požege