8. izložba konja Zlatna griva Zlatne doline

Aktualno 3. svibnja 2015

Danas je u Mihaljevcima pokraj Požege održana 8. izložba konja Zlatna griva Zlatne doline na kojoj su prisustvovali i dodjeljivali nagrade  saborski zastupnik gospodin Zdravko Ronko i zamjenik ministra zdravlja mr. sc. Marijan Cesarik.

Prilikom otvaranje izložbe saborski zastupnik Zdravko Ronko rekao je sljedeće :

Predsjedniče Udruge, predsjedniče saveza, kolega zastupniče, zamjeniče ministra zdravlja, poštovani i uvaženi konjogojstvenici, gospođe i gospodo – sve Vas srdačno pozdravljam i zahvaljujem se na pozivu.

Netko je prije mene spomenuo poticaje. Evo upravo sam danas čitao kako EU daje 500E poticaja za svako grlo za Gidrana – povijesnog vojnog konja sa ovih panonskih prostora kojih je u Mađarskoj svega oko 300 a u Hrvatskoj 60-tak i koji su ugrožena vrsta.

To bi se dogodilo i našem posavljaku i hladnokrvnjaku da nije upravo Vas koji ne pitajući za vrijeme i trud svojim odricanjem za te plemenite životinje i ljubavlju prema našoj povijesti, baštini i tradiciji, niste brana tomu.

Upravo zbog toga imali ste i imat će te i dalje moju punu podršku.

Vjerujem da će to doći i do glava onih koji hoće tu ljubav u Vama zatrti.

S tom vjerom i nadom nadom i otvaram ovogodišnju manifestaciju Zlatne grive Zlatne doline.

Živjeli!

Skupu se prigodno također obratio i zamjenik ministra zdravlja mr. sc. Marijan Cesarik i poručio :

Dragi prijatelji izuzetnno mi je drago što sam i ove godine sa vama na ovoj prekrasnoj manifestaciji. Za razliku od moga kolege iz Vlade RH, pomoćnika ministra Zorana Vasića koji zbog viroze nije mogao doći, ja sam usprkos virozi došao jer si nisam mogao dozvoliti da vas iznevjerim jer sam do sada bio uvijek s vama. Jer vaša je udruga jedna od najboljih u Požeško slavonskoj županiji, biser kojega smo dužni njegovati i stalno pomagati.DSC_6740_CESARIK
Na zadnoj Skupštini vaše udruge, na žalost ja sam bio jedini dužnosnik koji je nazočio skupštini.
Na Skupštini sam saznao za razočaravajuće podatke. 2009. godine, za vrijeme gradonačelnika Ronka konjogojstvena udruga Valis Aurea je od Grada Požege dobila 60 tisuća kuna sa investcijama,  2010. godine 32 tisuće, 2011 i 20012 godine  27 tisuća kuna, a 2013 godine 20 tisuća kuna dok nije došlo do promjene vlast i gradu Požegi. I onda 2014 i 2015 godine udruga dobiva samo tisuću kuna uz napomenu da će se smanjiti za 25% što znači da ćete u budućnosti dobiti samo 750 kuna.
Prema udrugama se moramo odnositi sa dužnim poštovanjem, lokalna i regionalna uprava je dužna je pomagati udruge jer su one dio nas i mi dio njih.
Ja vam, s ove strane obečajem da ćemo vam, za dvije godine, kada dođemo na vlast sve  kompenzirati i dati još i više jer ste vi to zavrijedili.
Zahvaljujem vam se na pozivu i vama sam na usluzi.
Gradonačelnik Neferović sa zamjenikom