Žene daju najveći obol u borbi protiv COVID-a

Aktualno 8. ožujka 2021

Danas se obilježava Međunarodni dan žena, to je dan kada slavimo dostignuća i prava za koja su se,  kroz povijest, žene, nažalost, morale boriti i prosvjedovati. Iako živimo u 2021. godini, teme o ravnopravnosti spolova još uvijek su važne za naše društvo, a borba za prava žena i dalje traje.

Ovim putem poručujem svim ženama  u Hrvatskoj, nemojte šutjeti i nemojte se bojati. Prijavite svako nasilje, ono na poslu, fakultetu, obitelji…  Imam nultu stopu tolerancije na nasilje, a naročito za  nasilje nad ženama, te želim takvu stopu tolerancije i u našem društvu..

Proteklu godinu obilježila je borba protiv pandemije COVID-a, a najveću žrtvu i obol toj borbi daju žene, među kojima su žene liječnice, žene medicinske sestre, žene magistre i ljekarnice, njegovateljice… Žene su najbrojnije u zdravstvenom sektoru. Sve one su, kako se to ratnim rječnikom kaže, na prvoj liniji, pa im ovim putem, u ime svih nas muškaraca, izričem veliko, veliko hvala za sve.

Međutim, smatram da kao društvo, nismo dovoljno učinili za žene. Niti u zdravstvenom sektoru, a niti u drugim  sektorima nedostaje žena na vodećim pozicijama. Pored toga, žene su za isti posao i na istim pozicijama manje plaćeni od muškaraca.

Pozivam žene da se snažnije uključe u politički i društveni život, a njihove muškarce da im uistinu u tome budu podrška i kako se kaže, druga polovica.

I na kraju, u nadi da je ovo posljednja godina u kojoj nismo bili u mogućnosti, a u znak zahvalnosti za sve učinjeno,  tradicionalno podijeliti  ruže  našim sugrađankama zbog brige o njihovom zdravlju zbog pandemije,svim ženama čestitam Međunarodni dan žena.

Mitar Obradović, kandidat SDP-a za gradonačelnika grada Požege