Ukinut ćemo prirez: Požežanima su potrebna rasterećenja, a ne nova zaduženja

Aktualno 21. prosinca 2020

Prema mišljenju SDP-a projekcija proračuna Grada za naredne tri godine ne omogućava razvojne pomake u samom gradu, a  niti kvalitetu života u mjeri kakva bi trebala biti i kakvu građani zaslužuju.

Proračun zadržava kontinuitet dosadašnjih proračuna, a to su visoko opterećenje naših sugrađana, visoke troškove rada gradske uprave i gradskih institucija te daljnje zaduživanje Grada.

Smatramo da nije korektno pred svake lokalne izbore zaduživati građane i gradski proračun. U njemu je za 2021. god. predviđeno zaduživanje za čak 12.500.000,00 kn.

Troškovi gradskog proračuna za otplatu kredita iz godine u godinu rastu, tako da su u zajedno sa kamatama:

  • godini iznosili 2.875,000,00 kn
  • g. iznose 3.845.000,00 kn,
  • za otplatu kredita planirano je 4.680.000,00 kn
  • u narednim godinama 6.345.00,00 kn

Ovo su uglavnom izdaci za investicije koje su odrađene uoči prošlih lokalnih izbora.

Zbog toga je iduća gradska vlast već dobrim dijelom ograničena u planiranju vlastitih aktivnosti, budući dobar dio prihoda moraju odvojiti za podmirivanje kredita i obveza nastalih tijekom prijašnjih vlasti. Očito je da dosadašnji gradonačelnici i HDZ nemaju znanje i viziju kako bez zaduživanja na račun građana odraditi investicije, ali zato imaju veliku  volju te projekte odraditi za svog mandata i to po cijenu budućeg razvoja grada.  

SDP nije protiv dobrih projekata, ali smatramo da je u investicijama u našem gradu izuzetno malo projekata koji su financirani bespovratnim sredstvima. U tom pogledu, Grad bi morao imati znatno veću korist od svoje razvojne agencije koja godišnje samo na ime troškova plaća zaposlenika troši oko 1.200.000,00 kn a ukupni troškovi su oko 1.800.000,00 kn.

Podržavamo predložena kapitalna ulaganja u sportske, društvene i komunalne objekte, ali ne zaduživanjem građana, već značajnijim povlačenjem sredstava europskih i drugih fondova.

Grad prijatelj djece, a zanemaruje djecu?

U proračunu Grada za 2021. god.  moralo se predvidjeti znatno veća sredstva od predloženih 150.000,00 kn za rješavanje pitanja smještaja djece predškolske dobi. Svjedoci smo da je i ove godine veliki broj naših malih sugrađana ostao bez smještaja u vrtiću te da je nužno hitno rješavanje tog problema. SDP će taj problem, kada osvoji vlast na idućim lokalnim izborima, rješavati kao prioritetan problem, a neće ga prepuštati budućem vremenu bježeći od problema kao što to radi Gradonačelnik.

Zapošljavaju se podobni na izmišljenim radnim mjestima

Uz primjedbu na konstantno povećavanje zaduženosti gradskog proračuna i mali broj projekata financiranih iz sredstava europske unije, smatramo da se proračunska sredstva moraju pametnije i svrsishodnije trošiti, naročito kada se radi o plaćama zaposlenika.

SDP smatra da u gradskoj upravi, gradskim ustanovama i tvrtkama, moraju raditi ljudi koji su nužni za kvalitetno obavljanje poslova, a nikako uhljebi koji su zaslužna stranačka vojska ili rodbina. Svjedoci smo ne samo da se svakodnevno zapošljavaju podobni, veći da im se stvaraju nepotrebna i izmišljena radna mjesta.

Ukinut ćemo prirez, građanima će rasti prihodi

Analizom troškova plaća zaposlenika koji se financiraju iz gradskog proračuna, analizom poslova koje oni obavljaju i analizom troškova koji se realiziraju kroz različite natječaje, zaključujemo da se troškovi mogu značajno smanjiti čime se otvara prostor da se građane i gospodarstvenike u narednom vremenu oslobodi dijela troškova. To ćemo i učiniti kada u svibnju iduće godine pobijedimo na lokalnim izborima.

Požeški SDP će racionalnim upravljanjem smanjiti rashode i ukinuti prirez te tako građanima olakšati život, a poduzetnicima poslovanje.

Predsjednik ŽO SDP PSŽ Mitar Obradović i potpredsjednik GO Požega Dinko Zima