Tko je uz požeški HDZ- bude mu slatko

Aktualno 13. siječnja 2021

Danas je hrvatska javnost, po tko zna koji put, posredstvom medija dobila informaciju o snimljenom razgovoru koji oslikava način vladanja u našem Gradu od strane gradskog HDZ-a te o njihovim kriterijima za trošenje novca građana.

Prema novinskim natpisima, požeški Gradonačelnik i njegov zamjenik rade ono što manje-više svi u gradu znamo: zapošljavaju isključivo stranačke kadrove, izmišljaju im radna mjesta, poslove na „natječajima“ dijele samo poduzetnicima koji su uz njih ili kako kaže naš, do sada neuništivi, Gradonačelnik :„Tko je uz Gradonačelnika bude mu slatko“.

Kako pišu mediji, smijenjenog direktora naše komunalne tvrtke Gradonačelnik i njegov zamjenik su prisiljavali na činjenje kaznenih dijela iz područja gospodarskog kriminala, prisiljavajući ga da poslove dijeli samo odabranim tvrtkama, umjesto tvrtkama s najnižom cijenom.

Njihovo postupanje, nas kao građane Požege ne iznenađuje. To je manje-više svima poznato, ali ono što daje još veću težinu tom slučaju je ponašanje odgovornih ljudi u stranci koja je na vlasti u našoj Županiji i na državnoj razini.

Gradonačelnik Darko Puljašić je izabran u Hrvatski sabor unatoč tome što je imao potvrđenu optužnicu za kazneno djelo subvencijske prijevare, a Grad Požega je, također radnjom Gradonačelnika, stavljena na optuženičku klupu, što je presedan u hrvatskom pravosuđu. To očito nije bila zapreka za postavljanje na listu za Hrvatski sabor, u kojem bi trebali biti časni i pošteni ljudi.

Požega je mali grad i znalo se da postoji snimak o koruptivnim radnjama Gradonačelnika i njegovog zamjenika, znalo se da USKOK provodi postupak.

O navedenim postupcima je bio upoznat i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a, a zasigurno i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Ne možemo vjerovati da predsjednik županijske organizacije nije o tome obavijestio svog predsjednika i mala je vjerojatnost da se prije ulaska u Hrvatski sabor ne rade sigurnosne provjere.

Očito je da u HDZ-u takvi postupci nisu zapreka za obavljanje najvažnijih dužnosti u stranci. Oni izbacuju nevažne članove zbog vožnje u pijanom stanju, zbog fizičkih obračuna s djecom, suprugama i novinarima, ali trgovanje utjecajem i gospodarski kriminal nisu na listi djela zbog kojih se izbacuje iz HDZ-a.

Mi smatramo da ova pojava nije hir naših gradskih otaca, to je već uhodani način vladanja HDZ-a na svim razinama vlasti i samo takve osobe mogu obnašati odgovorne funkcije u HDZ-u.

Problem za tu stranku nisu koruptivne radnje dužnosnika HDZ-a, problem je kada ih se otkrije i objavi u medijima.

Nakon ove objave (i samo zbog nje), Županijski odbor HDZ-a će vjerojatno izbaciti Gradonačelnika i njegovog zamjenika iz stranke, a na idućim lokalnim izborima opet će postaviti kandidate sličnog profila. U komunalnom poduzeću će i nadalje „stranačke poslove“ obavljati direktor koji sluša i koji to zna odraditi, direktor s „kaznenim“ pedigreom. Neposlušni direktor će biti obilježen i teško će pronaći posao, dok će u gradskim ustanovama na izmišljenim mjestima ostati raditi osobe optužene za zlostavljanje djece i pijani vozači koji bježe od policije.

HDZ će se kleti u svoje poštenje i stručnost.

Jedini način da se kreatore ovakvih zbivanja kazni za nemoralne, kaznene i za građane štene radnje je njihovo micanje s vlasti.

Mi ćemo kao SDP na idućim lokalnim izborima ponuditi program kojim se onemogućava ovakvo ponašanje, program koji prvenstveno jamči jednakost, transparentnost i racionalnost. Na izborne liste ćemo staviti ljude koji su svojim radom to i provodili, one koji zaslužuju povjerenje građana.

 

Predsjednik ŽO SDP PSŽ Mitar Obradović