Tiskovna SDP-a PSŽ povodom podignute optužnice protiv gradonačelnika Puljašića i Grada Požege

Aktualno 17. srpnja 2020

Povodom informacije prema kojoj je Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskome Brodu 15.07.2020.g. potvrdilo optužnicu protiv gradonačelnika Požege Darka Puljašića , gradske pročelnice , Grada Požege te još dvije osobe i jedne tvrtke zbog kaznenih djela iz „subvencijske prijevare i krivotvorenja poslovne isprave „ SDP Požeško-slavonske županije želi naše građane upoznati sa činjenicom da je takva presuda donesena, budući na stranicama Grada a niti u lokalnim takva informacija još nije objavljena, te također naše građane želimo upoznati sa vrlo izvjesnim posljedicama tog kaznenog postupka.

Prema jučer potvrđenoj optužnici počinjeno je kazneno djelo subvencijske prijevare krivotvorenja poslovne isprave (priznavanjem računa koji nije utemeljen na obavljenim radovima na obnovi požeške Osnovne škole Dobriše Cesarića ) na temelju koje je počinjeno kazneno djelo subvencijske prijevare velikih razmjera.

Na žalost danas u RH nije neuobičajeno da se protiv političara podižu takve i slične kaznene prijave, ali ovo je prvi put da je zbog sumnje u počinjeno kazneno djelo podignuta i potvrđena optužnica protiv jedne jedinice lokalne samouprave.

Posljedica takvih radnji Gradonačelnika i ostalih optuženih su u tome da Gradu nisu odobrena sredstva za sufinanciranje izgradnje dvorane u iznosu od 700.000,00 kn dok se ne utvrde činjenice u pokrenutom postupku a ako pravomoćnom sudskom presudom bude utvrđena krivnja Grada morati će se izvršiti povrat protupravno isplaćenih sredstava.

Uz to ako Grad Požega bude proglašen krivim za takvo djelo je predviđena novčanu kaznu od 30.000,00 kn do 12.0000.000,00 kn, a kao kazna može se čak i izreći zabrana korištenja subvencija, Grad će morati platiti iz svog (našeg) proračuna.

Interesantno je da je optužnica potvrđena deset dana nakon provedenih parlamentarnih izbora na kojima je Gradonačelnik, od jučer sa potvrđenom optužnicom, izborio status saborskog zastupnika i da će u takvom svojstvu predstavljati svoj grad i građane ovog grada.

Smatramo da političari sa takvim optužnicama nikako ne mogu predstavljati građane RH u Hrvatskom saboru, te izražavamo svoje žaljenje zbog takvog postupka HDZ-a na čijoj se listi nalazio Gradonačelnik, koji od jučer ima pravomoćnu optužnicu.

Na kraju želimo reći da smo radosni zbog izgradnje nove sportske dvorane, ali izražavamo žaljenje zbog toga što je Gradu postupanjem gradske vlasti onemogućeno financiranje takvog objekta iz već odobrenih EU sredstva.

Pitamo se kako je gradonačelnik mogao potpisati situacije, znao je da radovi nisu niti započeli, a kamoli izvršeni te da li je na taj način mogao utjecati i na ljude koji su potpisali situaciju prije njega. Isto tako pitamo se do kada građani Požege mogu trpjeti da Požega bude grad slučaj i da se u negativnom svjetlu pojavljuje svako malo u medijima. Nadamo se da su naši građani dovoljno mudri da svoj glas više ne daju ljudima koji ih nisu dostojni predstavljati već da prepoznaju ljude koji mogu raditi pošteno i na dobrobit građana.

Foto M.M.