Siguran smjer za pakračku bolnicu, zašto ne primjeniti takav model i za novogradišku?

Aktualno 9. rujna 2016

SIGURAN SMJER ZA PAKRAČKU BOLNICU

Ne tako davno u Pakracu gradu uz blagoslov ondašnjeg gradonačelnika Huške „bez ispaljenog metka“ potušeno je niz institucija – od zavoda za mirovinsko, zdravstveno i zapošljavanje, pa do policijske i porezne uprave, doma zdravlja i pravosuđa. Nisu stigli dokrajčiti i bolnicu, ali i ona je već izdisala.

2013. – „Biti ili ne biti . . . – ugasiti ili spasiti . . . „
Materijalno-financijsko stanje izuzetno loše, gubitak milijun EU, kadrovska ekipiranost u raspadu, neki sustavi izvan funkcije, pojedini odjeli zbog nezadovoljavajućih uvjeta pred gašenjem,dugotrajna čekanja na preglede, radna disciplina ispod svake razine, a uz troje pravnika i sijaset odvjetnika – sudskih procesa i odšteta kao nigdje u državi.
I odluka je pala, bolnicu spasiti kroz spajanje s Požeškom bolnicom.! Pakrac treba i mora imati bolnicu kako zbog okolnog stanovništva koje joj gravitira tako i zbog njene uloge – sigurne hraniteljice brojnih obitelji ali i gradskog proračuna.
A onda o Božiću i Silvestrovu, paljenje svijeća za pokoj pakračke bolnice:
„Prevarili su se oni koji su mislili da će ta bolnica danas pasti „bez ispaljenog metka“. Othrvali smo se u to vrijeme 4. Armiji Evrope, othrvat ćemo se i ovim suludim i nepoštenim odlukama“ – huškao je Huška pred paljenje svijeće za bolnicu, nastavljajući i dalje huškariti o „posljednjoj pomasti . . . „
Naravno da se odmah uz takve našao i župan Tomašević zadužen za…spaljenu zemlju krvlju i znojem natopljenu – srp, čekić i revoluciju.

2014. – Nije bilo lako, ali . . . .
Uveden je red i disciplina, nema ni jednog prigovora pacijenata, ni jedne tužbe.
Prihod bolnice porastao je sa 84% u 2013 na 93% u 2014,( u 2015 na 100%).
Spojene bolnice potrošile su 13 milijuna kuna manje, a obradile 16 tisuća pacijenata više.
Bolnica u Pakracu kompletno je informatizirana, novi je hitni objedinjeni bolnički prijem, a nova je i hemodijaliza, obnovljen je CT koji je bio izvan funkcije, novi inkubator za neonatologiju, oprema za sterilizaciju itd.
Interes za subspecijalizaciju u odnosu na prethodnu godinu povećao se pet puta.
Uz svojih 30 specijalista Pakračanima je sad na raspolaganju i preko 80 požeških.

2015. – Pacijent je na nogama i diše punim plućima
Uređen je prostor za očnu i psihijatrijsku ambulantu, mikrobiologija, nova je i medicinska oprema za kardiološku polikliniku – EKG holter, ergometrija, monitor, novi je UVZ uređaj za internističku polikliniku kao i druga oprema – od novog ginekološkog stola pa do opreme za patohistološku dijagnostiku, novi digitalni dječji color dopler ultrazvuk itd.
Pakračka bolnica kao jedina opća bolnica u državi dobiva i MR(magnet) uređaj koji je značajno podigao mogućnost dijagnostike.
Na zadovoljstvo pacijenata izgrađen je i novi parkirališni prostor sa 100-tinjak parkirališnih mjesta na kojem nema naplaćivanja.
Krajem godine pakračka bolnica dobiva i status Gradske bolnice, time i svoju samostalnost i pravni subjektivitet, istovremeno i povezanost s požeškom bolnicom što joj osigurava opstanak i siguran smjer u budućnosti.

2016 – Kad se bratska srca slože i olovo plivati može
Još dok sam bio župan Požeško-slavonske županije zalagao sam se za nove vjetrove iz Požege prema Pakracu. Okrunio sam to upravo s Pakračkom bolnicom. No, pitanje je bi li i uspio da nisam imao prekrasne i hrabre ljude u sanacijskoj ekipi – ljude koji nisu gledali svoju opciju već Pakračku bolnicu. Stoga im jedno veliko hvala!

Zastupnik u Hrvatskom saboru
Zdravko Ronko