SDP PSŽ obilježio Međunarodni dan starijih osoba akcijom mjerenja tlaka i šećera za starije osobe u Požegi

Aktualno 30. rujna 2019

Ove je godine 28-a godina kako i u Hrvatskoj 1. listopada obilježavamo Međunarodni dan starijih osoba, koji je utemeljila Svjetska Skupština UN-a 1991. godine. Taj dan je utemeljen radi podizanja svijesti o pitanjima koja se tiču doprinosa starijih osoba u društvu i procesa starenja.

Republika Hrvatska ima oko 20% stanovnika u dobi od 65 i više godina, a godišnja stopa smrtnosti za ovu dob iznosi oko 5%. U dobnoj skupini od 65 i više godina najviše ljudi umire od kardiovaskularnih bolesti, sa stopom od oko 2,5 %. Dakle kardiovaskularne i bolesti su uzrok oko 50% umrlih u dobi od 65 i više godina.

Kako bi skrenuli pozornost na ozbiljnost takvih podataka SDP Požeško-slavonske županije povodom Međunarodnog dana starijih osoba svake godine u Požegi organizira mjerenje tlaka i šećera za starije osobe.

“Ovom akcijom želimo dati svoj doprinos u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.Diabetes je bitno je otkriti što ranije kako bi adekvatnom terapijom,uvođenjem dijetetskih mjera i provođenjem tjelesne aktivnosti spriječili tj odgodili nastupanje komplikacija koje u velikom broju slučajeva dovode do invaliditeta i smrti.Na taj način postižemo bolju kvalitetu zdravlja i življenja u zlatnoj dobi 65+”, rekao je Dinko Zima.

Zaštita zdravlja stanovništva javno zdravstveni je problem i jedan je od glavnih pokazatelja napretka ili propusta u razvoju nekog društva.

“SDP se u svom programu zalaže za zdravstvenu skrb uz što manje liste čekanja, za privredu i standard koji će omogućiti mirovine koje će biti dostatne za sve životne potrebe naših umirovljenika, kako bi „zlatnu dob“ svi stanovnici Hrvatske proživjeli što duže i dostojanstveno, kako to priliči stanovništvu zemlje članice Europske unije u 21 stoljeću.

I na kraju SDP Požeško-slavonske županije svim starijim osobama i umirovljenicima čestita Međunarodni dan starijih osoba”, dodaje Zima.

Izvor 034 portal