SDP POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE TRAŽI OSTAVKU GRADONAČELNIKA GRADA POŽEGE DARKA PULJAŠIĆA

Aktualno 28. studenoga 2018

SDP POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE ZBOG POKRENUTE ISTRAGE PROTIV GRADONAČELNIKA , PROČELNICE, GRADA POŽEGE I DRUGIH OSOBA  TRAŽI OSTAVKU GRADONAČELNIKA GRADA POŽEGE DARKA PULJAŠIĆA

Predsjednik ŽO SDP-a Požeško-slavonske županije mr.sc. Mitar Obradović sa potpredsjednicom Martinom Vlašić Iljkić i članom županijskog odbora Lukom Samardžijom , 27.11.2018. održao je tiskovnu konferenciju:

“Grad Požega očito nema „sreće“ s financiranjem kapitalnih objekata u gradu. U prethodnim godinama ključni kapitalni   objekti u Požegi   financirani su  zaduživanjem kod komercijalnih banaka uz skupe kredite i milijune kuna  kamata koje još nismo niti počeli otplaćivati.  Nakon tih  investicija  Grad 2017. g. kreće s obnovom  Osnovne škole Dobriše Cesarića i to napokon uz subvenciju  Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.  Kad smo svi pomislili da smo napokon dobili jednu investiciju koja neće biti financirana isključivo  iz  sredstava Grada Požege  u medijima se pojavljuju informacije kako je  protiv Grada Požege pokrenuta istraga zbog subvencijske prijevare.

Povodom navedene informacije, a prema kojoj je Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskome Brodu pokrenulo  istragu protiv gradonačelnika Požege Darka Puljašića , pročelnice Jasminke Vodinelić, Grada Požege te još dvije osobe i jedne tvrtke zbog kaznenih djela „subvencijske prijevare i krivotvorenja poslovne isprave „  SDP Požeško-slavonske   županije izražava zabrinutost  i nevjericu.  Zbog svega  toga održavamo  i ovu tiskovnu konferenciju kako bi građane upoznali  sa navedenim  zbivanjima koja mogu imati velike posljedice na proračun Grada.

Prema rješenju o otvaranju istrage  osnovano se sumnja da je Gradonačelnik   počinio kazneno djelo krivotvorenja poslovne isprave (priznavanjem računa koji nije utemeljen na obavljenim radovima na  obnovi požeške Osnovne škole Dobriše Cesarića )  na temelju koje je i počinjeno kazneno djelo subvencijske prijevare velikih razmjera, te da je zbog toga došlo do prijevare velikih razmjera  temeljem koje je Grad Požega ostvarila protupravnu imovinsku korist u iznosu od  995.992,50 kn.  

Navedeni postupci su uz otvaranje  istragu protiv Grada rezultirali  i sramoćenjem Grada Požege u gotovo svim hrvatskim medijima. Prema nama dostupnim informacijama  Grad Požega je prva jedinica lokalne samouprave protiv koje je pokrenut kazneni postupak.            

Očito je da je na jednu hvale vrijednu aktivnost – izgradnja sportske dvorane za učenike osnovne škole,  bačena velika mrlja zbog Gradonačelnikovog očitog neshvaćanja odgovornosti za učinjene postupke.  Gradonačelnik je osoba koja predstavlja Grad i sve građane, te mora biti svjesna  posljedica svojih postupka koji imaju političke, moralne i financijske posljedice za  stanovnike Grada, a i šire.

Velika je vjerojatnost da će, budući je i Grad Požega predmet istrage,   Grad morati  vratiti sredstva stečena krivotvorenjem i subvencijskom prijevarom u iznosu od 995.992,50 kn, uz obračun zateznih kamata i troškova postupka.  Uz to Zakonom je za takvo djelo za pravnu osobu   predviđena i  novčana kazna od 30.000,00 kn  do 12.0000.000,00 kn a kao kazna može se čak i izreći zabrana korištenja subvencija.

Za nemjerljivu sramotu i poniženje koju je  Grad Požega doživio podizanjem istrage protiv institucija grada i gradonačelnika, te vrlo vjerojatne i velike  financijske štete,  smatramo osobno odgovornim gradonačelnika Grada Požege Darka Puljašića i mišljenja smo da bi minimum njegove političke korektnosti i odgovornosti prema Gradu bilo  podnošenje  ostavke na funkciju gradonačelnika uz ispriku svim građanima. Na taj način bi  pružio priliku  stanovnicima  Požege da izaberu  gradonačelnika  koji je  svjestan odgovornosti i  posljedica svojih radnji za Grad i građane.”

Predsjednik ŽO SDP Požeško-slavonske županije

Mitar Obradović