SDP Požeško-slavonske županije pokreće proceduru za opoziv župana Alojza Tomaševića i njegovog zamjenika Vedrana Neferovića prema „Lex šerifu“

Aktualno 29. siječnja 2020

Nakon nepravomoćnih presuda Požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića i njegovog zamjenika Vedrana Neferovića zbog nasilja nad suprugom odnosno nanošenja tjelesnih ozljeda   novinaru, na deset mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine,  na sjednicama Predsjedništva i Županijskog odbora  SDP-a Požeško-slavonske županije jednoglasno je donesen  zaključak prema kojem vijećnici SDP-a u Županijskoj skupštinu hitno trebaju pokrenuti   radnje za  opoziv Župana i njegovog Zamjenika.

Prema Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi župan i njegov zamjenik mogu se opozvati jedino putem referenduma. Raspisivanje referenduma može predložiti 20% ukupnog broja birača  ili 2/3 članova predstavničkog tijela.

SDP-ovi vijećnici  pokrenuti će  inicijativu za prikupljanje potpisa ostalih vijećnika  Županijske skupštine,  kako bi se prikupio potreban broj od 2/3 glasova za raspisivanje referenduma.

SDP ovim činom želi dati snažnu poruku da je protiv svih oblika nasilja i da nasilnici ne smiju predstavljati građane ove Županije, a također želimo da se o takvom stavu izjasne i ostali članovi Županijske skupštine.

Željeli bi svakako dobiti stav i HDZ-a koji ima najviše vijećnika u Županijskoj skupštini, budući  imaju prilično nejasne  stavove o nasilju i političnoj odgovornosti nasilnika. Naime, iz stranke su izbacili Župana zbog obiteljskog nasilja,  a Zamjenika nisu izbacili zbog nanošenja tjelesnih ozljeda novinaru. Istima  su propisane identične  kazne od strane suda, ali  stranački sud  ima očito  drugačije kriterije za pojedine  vrste nasilja.

O rezultatima prikupljenih potpisa potrebnih za prikupljanje referenduma svakako ćemo izvijestiti javnost.

 

Predsjedništvo i Županijski odbor SDP-a Požeško-slavonske županije