Priopćenje SDP-a Požeško-slavonske županije vezano za pandemiju uzrokovanu koronavirusom

Aktualno 16. ožujka 2020

Zbog pandemije uzrokovane koronavirusom SDPH pomno prati razvoj situacije i na tu temu je predstavio set mjera za ublažavanje njegovih posljedica. Predloženim mjerama  nastoji se smanjiti šteta kao  posljedica pandemije  i osigurati snažnija  zaštita radnika,  građana  i samog  gospodarstva. Predložene mjere za  građane u pravilu se odnose na mjere kojima  se osigurava veću sigurnost građana preciznijim reguliranjem radnog statusa, stimulira se rad iz kuće gdje je to god moguće, osigurava se opskrba građanima a  u slučaju otkaza radnika zbog epidemije predviđa se moguće oslobađanje od plaćenih režijskih troškova i moratorij na otplatu kredita tih građana.

U razgovoru sa mnogim gospodarstvenicima iz naše Županije informirani smo  da je njihovo  poslovanje u ovim uvjetima znatno otežano, prvenstveno zbog otežane isporuke vlastitih proizvoda u zemlje Europske unije  ( gospodarstvo naše županije je u 2018.g. imalo izvoz nešto veći od milijardu kuna) te zbog  toga očekuju znatne poteškoće u poslovanju.

Kako bi se ublažile posljedice smanjene gospodarske aktivnosti SDP je predložio da se za vrijeme trajanja pandemije prolongira ili obustavi plaćanje svih oblika poreza, da se izvrši moratorij na kredite poduzetnika i da se izdaju garancije za obrtna sredstva poduzetnika kako bi se mogla zadržati radna mjesta.

SDP u ovoj situaciji naglašava da je su sigurnost i zdravlje naših građana na prvom mjestu. Zbog toga predlažemo da se izbori za mjesne odbore za Grad Požegu, a koji su predviđeni za 19.04.2020.g. odgode za neka druga vremena,  kako se sada zbog  predizbornih  i izbornih aktivnosti ne bi ugrožavalo zdravlje naših građana.

Mi smatramo  da sada nije vrijeme  za takve političke utakmice, iako SDP i dalje čvrsto stoji na svojim političkim stavovima,   već da je vrijeme prvenstveno  za zajednički rad svih  na sprječavanju širenja zaraze i  ublažavanju štetnih posljedice ove pandemije. Mi ćemo  u narednom periodu razmotriti na koji način  možemo  pomoći našim građanima i našem gospodarstvu.

Na kraju pozivamo sve građane  da se pridržavaju svih uputa koje nadležne službe izdaju vezano za ovu situaciju,  jer jedino tako možemo očekivati brzi  povratak u normalan život svih nas na ovim prostorima.

U nadi da ćemo čim prije i uz što manju štetu  izaći iz ovih poteškoća  pozdravljamo naše građane.

Predsjednik ŽO SDP-a PSŽ

Mitar Obradović, v.r.