Priopćenje predsjednika ŽO SDP-a PSŽ Mitra Obradovića povodom predsjedničkih izbora

Aktualno 8. siječnja 2020

Na izborima za Predsjednika RH na području naše Županije kandidat SDP-a i drugih stranaka  dobio je 14.412  glasova ili 40,53 % , a na području grada Požege  5.664  glasova ili 45,05% odnosno 456 glasova ili 3,63% manje od kandidatkinje HDZ-a . Navedenim rezultatima   mi smo zadovoljni i smatramo da su oni konačan pokazatelj oporavka SDP-a u  Županiji.

Naročito nas vesele rezultati u samom gradu Požegi  gdje smo pobijedili u   15  od 20 gradskih biračkih mjesta.

Mi u SDP-u smatramo da su izbori u našoj Županiji prošli korektno i bez većih incidenata, uz već uobičajeni folklor kidanja naših plakata.

Ovim putem želimo iznijeti naše zaprepaštenje vezano za  promidžbeni članak   u kojem se pojavljuje dekan  Veleučilište u Požegi,  a koji je objavljen na jednom od lokalnih portala. U tom članku dekan Veleučilišta prof.dr.sv. Borislav Miličević, uz prezentiranje aktivnosti i planova VUP-a, otvoreno agitira za jednog od predsjedničkih kandidata – Kolindu Grabar Kitarović, te ju predstavlja kao pravi izbor za Hrvatsku. Takav promidžbeni  članak dekanu je  mogao   platiti  samo izborni stožer Kolinde Grabar Kitarović.

U svakoj demokratskoj zemlji je nezamislivo da stranački kandidat plaća dekana visokoškolske ustanove za da  kroz svoju funkciju vrši promociju jedne političke opcije ili kandidata,  i to na način da bi pobjeda tog kandidata bila dobra za neku državnu reformu ( u ovom slučaju) obrazovnog sustava.

Ovaj događaj je samo nastavak neprimjernih istupa članova HDZ-a koji zlorabe svoje funkcije u stranačke svrhe .   Takvo ponašanje je započeo Gradonačelnik Požege koji je  na festivalu Žlatne žice Slavonije 2019.  –  u izravnom televizijskom nastupu kao gradonačelnik   javno podržao istu kandidatkinju.

Ovi događaji pokazuju nerazumijevanje i omalovažavanje dužnosti koje lokalni članovi HDZ-a obnašaju,  koji  bi trebali u ime izabranih funkcija trebali  predstavljati sve građane,  odnosno ustavne u okviru svojih ovlasti a ne stranku čiji su članovi.

Iznošenje osobnih političkih preferencija  u ime  veleučilišta,   koje umjesto da svojim studentima   pokaže kako   će svojim obrazovanjem i znanjem moći stvarati kvalitetniji život u RH,  pokazuje   da je čak i  dekan politička figura koja ima zadaću promovirati svoju stranku  umjesto da vodi računa o kvaliteti obrazovnog procesa,  te da svoj uspjeh u RH mogu ostvariti samo članskom iskaznicom.

Dekanu poručujemo da je osramotio odgovornu dužnost dekana veleučilišta i sebe trajno diskreditirao  za takvu časnu funkciju, te ga molimo u ime građana i studenata iz  čijih sredstva dobiva plaću, ako još ima imalo  časti,   da se sam ukloni s te funkcije koja mora biti časna i  bez političkih konotacija.

Sdp  traži da se ovakvo ponašanje članova HDZ-a na rukovodećim pozicijama zaustavi, jer dolaze nam novi izbori i mislimo da sa takvim sramoćenjem i neprimjernim istupima treba prestati.

Svim biračima koji su izašli na izbore za Predsjednika RH   čestitamo,  a   posebno se  zahvaljujemo svima onima  koji su podržali Zorana Milanovića i izražavamo uvjerenje da će Zoran Milanović biti moderan, europski  predsjednik svih građana RH.

Predsjednik ŽO SDP-a

Požeško-slavonske županije