Lipik kandidat za prvi Veteranski centar

Aktualno 20. veljače 2014

Za tu namjenu već postoji gotov objekt, a tu je i lječilište. Pomoć pri ostvarenju ovog projekta Lipičanima je pružio i SDP-ov saborski zastupnik Zdravko Ronko koji je nedavno u Lipiku izjavio da će dati sve od sebe da se prvi Veteranski centar otvori u njihovu gradu.

tekst s naslovima prenosimo u cijelosti s www.vecernji.hr

Već gotov objekt i poznato lječilište s termalnom vodom jedan je od glavnih aduta grada Lipika da prvi dobije Veteranski centar u Hrvatskoj. Lipički gradonačelnik Vinko Kasana ističe da se ideja o braniteljskom domu ili centru pojavila još 2007.godine od strane njihove HVIDR-e, a na kandidaturu ih je potaknula zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ koja je prošlog prosinca bila u Lipiku na Danu branitelja. -Kada je vidjela naše uvjete, a posebno hotel Lipa koji se sutra može staviti u funkciju smatrala da je se svakako trebamo uključiti u ovaj projekt. Osim toga na ovaj način bismo zaposlili i djelatnike hotela koji su bez posla te još nekoliko drugih – ističe Kasana.

A pomoć pri ostvarenju ovog projekta Lipičanima je pružio i SDP-ov saborski zastupnik Zdravko Ronko koji je nedavno u Lipiku izjavio da će dati sve od sebe da se prvi Veteranski centar otvori u njihovu gradu.  –Odazvao sam se molbi gradonačelnika da im pomognem oko ovog plemenitog cilja jer smatram da je Lipik idealan za Veteranski centar. Hotel Lipa koji inače pripada ZRC-u, a u kojem bi se vrlo brzo trebao pokrenuti stečaj mogao bi se bez problema izdvojiti jer je država u ovom slučaju najveći vjerovnik. Druga važna stvar je da u Lipiku postoji lječilište i da gradska uprava nastoji Lipiku vratiti njegovu staru slavu. Tu je i stoljetni veliki park, mogućnost plivanja i rekreacije u bazenima te jahanja na obližnjoj ergeli – objašnjava zastupnik Ronko.

Dodaje da je i sama lokacija ovog centra u središtu grada koje je puno zelenila omogućuje korisnicima doma da imaju mir, a da opet ne budu izolirani. -S obzirom na sve uvjete i na obećanja Ministarstva branitelja uvjeren sam da će naša županija imati prvi Veteranski centar – poručuje Ronko.

Da je Lipik vrlo blizu da postane grad s Veteranskim centrom može se naslutiti i iz odgovora Ministarstva branitelja kojeg je potpisala Irina Masnikosa, a u kojem se navodi da će kriteriji pored broja stradalnika u Domovinskom ratu biti i blizina zdravstvenih i ostalih komplementarnih ustanova te iskazan interes stradalnika s navedenog područja za smještaj u veteranskom centru.