Humanitarna akcija ” Omiljeni cvijet Ane Rukavine”

Aktualno 16. travnja 2018

Forum žena SDP-a već osmu godinu zaredom organizira ovu hvalevrijednu akciju povodom Aninog rođendana kako bi pomogli i podržali rad Zaklade Ana Rukavina. U Pakracu se ova akcija održava šestu godinu.

Ana Rukavina Herceg ( 28,03.1977.-26.11.2006. ) novinarka Vjesnika koja je bolovala o leukemije i podlegla bolesti svojim potresnim pismom i riječima “Želim život!” ganula je hrvatsku javnost. Iskrena molba za pomoć, 29-godišnja novinarke koja se liječila od leukemije, nikoga nije ostavila ravnodušnim. Kako bi se Ani pomoglo u nabavci skupih lijekova te eventualnom liječenju u SAD-u pokrenuta je akcija “Želim život!” kojoj se svesrdno odazvao velik broj dobrih ljudi. Na žalost Ana nas je napustila, ali i potakla na da pomognemo drugim oboljelima. U vrijeme Aninog liječenja u Hrvatskoj nije postojao dovoljno razvijen sustav dobrovoljnog darivanja koštane srži. U postojećem Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica nije bio dovoljan broj darivatelja, a oni su do početka akcija Zaklade Ana Rukavina uglavnom bili članovi obitelji oboljelih. Ukoliko bolesniku koštanu srž ne može dati netko od najbližih krvnih srodnika, darivatelj se traži izvan Hrvatske, a taj postupak traje i do 6 mjeseci.

Danas radom Zaklade to se je promijenilo.Danas je u Registru potencijalnih darovatelja upisano 59590 osoba ( prošle godine bilo je 53302 osobe ), a broj tipiziranih donora je 53824 ( prošle godine 51024 ).

Od 2009 godine kada je provedena prva transplatacija krvotvornih matičnih stanica od darovatelja iz Hrvatskog registra 88 oboljelih je dobilo priliku za život ( prošle godine bilo je 59 osoba )

Davanjem uzorka krvi u Zavodu za tipizaciju tkiva KBC-a Zagreb, u jednom od 8 transfuzijskih centara ili u sklopu jedne od akcija Zaklade postaje se potencijalni darivatelj i dobivamo priliku nekome spasiti život.Upisati se mogu sve zdrave osobe od 18 do 40 godina.

Rad Zaklade Ana Rukavina možete poduprijeti osobno i donacijom novca na račun Zaklade.

Zadovoljstvo nam je da je Forum žena SDP-a GO Pakrac proveo ovu tradicionalnu humanitarnu akciju i podržavajući rad zaklade pružio nekome priliku za život.

Mihajla Pavković, predsjednica SDFŽ SDP-a Požeško-slavonske županije