Gradonačelniče, zašto bez kriterija trošite sredstva za sport???

Aktualno 14. ožujka 2022

Požega ostaje bez vrhunskog sporta !?

Najnagrađivaniji sportaš grada Požege u posljednjem desetljeću, motociklist Matej Jaroš,  mora odustati od profesionalnih utrka jer niti Grad Požega a niti Požeški-sportski savez  nisu planirali sredstva za tu namjenu za 2022.g.

ŽKK Plamen Požega  upozorava na nedovoljno i diskriminirajuće financiranje kluba, od strane Požeškog-sportskog saveza, zbog čega  je upitan daljnji rad kluba.

Ono što je zajedničko  Mateju Jarošu  i ŽKK Plamen je to  da  ostvaruju vrhunske rezultate u okviru nacionalnih i internacionalnih natjecanja i  da za takve rezultate  nemaju adekvatnu  potporu  Grada.

Matej je proglašavan najboljim hrvatskim motociklistom,  a ŽKK Požega je perjanica  hrvatske ženske košarke u regionalnoj ligi i trenutno su  na diobi prvog mjesta u najvišem rangu košarkaškog natjecanja za žene u Hrvatskoj.

Grad dodjeljuje sredstva bez  kriterija

Na naše traženje da nam se  da  na Gradskom vijeću prezentiraju kriteriji  na temelju kojih  se raspoređuju sredstva za sport,  od Gradonačelnika smo dobili odgovor kako kriterija nema te da bi ih i on osobno volio vidjeti.

Takvom  raspodjelom, bez kriterija,  klubovi koji se natječu na  lokalnoj  razini od Grada dobivaju od 200.000,00 – 500.000,00 kn,  a  ŽKK  koji se natječe u regionalnoj i jedinstvenoj nacionalnoj ligi  (gdje trenutno na tablici dijeli  prvo mjesto) dobiva 120.000,00 kn,  a najbolji hrvatski motociklist ovisi u  o volji Gradonačelnika.

Grad Požega nikada nije niti imao kriterije za dodjelu sredstava klubovima i sportašima, a  konačna dodjela sredstva sportašima je rađena putem povremenih financijskih potpora od strane svih dosadašnjih  gradonačelnika. Na taj način su  gradonačelnici prezentirani  kao mecene požeškog sporta (s našim novcem),  a vrhunski klubovi i sportaši su mogli kako-tako  funkcionirati.

Takvu tradiciju  primanja sportaša (i ne samo sportaša) i razgovora o njihovim problemima i dodatnog financiranja sadašnji gradonačelnik  je ukinuo,  ali je nastavio s tradicijom isplate sredstva za sport bez ikakvih kriterija.

 

 

Požega hitno treba strategiju razvoja sporta u gradu

Građani  Požege zaslužuju  gledati  vrhunski sport i imati vrhunske sportaše, ali za to treba imati volje, znanja i energije te uložiti napore u izradu strategije razvoja  sporta u gradu te sukladno tome potrebno je sačiniti kriterije za dodjelu novčanih sredstava.

Očito da prof.dr.sc. Željko Glavić nije fan sporta i sportaša, ali to ne znači da ne treba uložiti  volju i energiju na  izradi platforme prema kojoj požeški vrhunski sportski klubovi i sportaši neće biti prosjaci koji će moliti za milost u Gradskoj kući, već  biti glavni motivatori  našoj mladosti za uključenje u sportske aktivnosti, te pokazatelji da naš Grad vrednuje uspjeh i to ne samo u sportu.

Gradonačelniče, za kvalitetan sport u našem gradu nije dovoljno samo  izraziti  želju za postojanjem   kriterija,  već je potrebno zasukati rukave, sačiniti strategiju sporta i prema toj strategiji propisati  kriterije za raspodjelu novčanih sredstava,  koji moraju biti takvi da vrednuju rad, rang natjecanja, rezultate i to bez ikakve  diskriminacije.

 

Mitar Obradović, Predsjednik ŽO SDP-a Požeško-slavonske županije i potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Požege