Grad umirovljenicima daje uskrsnicu, ali im otežava prijavu i tako „podmeće nogu“

Aktualno 3. ožujka 2021

„Ovako kako se Grad Požega trenutačno odnosi prema građanima nije vizija Požege kakvu želim i za kakvu se zalažem. Briga o socijalnoj skrbi najugroženijih skupina koje nisu u mogućnosti samostalno zadovoljiti svoje osnovne životne potrebe jedan je od bitnijih zadataka iz nadležnosti gradova. Pored zakonom propisanih obveza u području socijalne skrbi, jedince lokalne samouprave mogu predvidjeti dodatne usluge na temelju Odluke o socijalnoj skrbi čime dodatno štiti socijalno najugroženije skupine.

Nestručnost i neznanje na djelu

Tako je Grad Požega nedavno propisao dodatno pravo, prema kojem umirovljenici s nižim mirovinama imaju pravo na uskrsnicu, ali im je dolazak do toga prava maksimalno otežao. Uskrsnicu podržavam jer smatram da time omogućujemo i našim umirovljenicima s nižim mirovinama dostojanstveno obilježavanje najvećeg kršćanskog blagdana, ali način na koji se to pravo ostvaruje smatram neprimjerenim i nedostojnim.

Naime, posljednjih smo dana svjedoci gužvi ispred zgrade Porezne uprave u Požegi u kojoj umirovljenici ishoduju potvrdu o visini dohotka i ukupnih primitaka kako bi ispunili uvjete za dobivanje gradske uskrsnice. Dio tih umirovljenika poslao mi je upit, budući se cijeli život bavim financijama, zašto moraju stajati u redovima, odnosno zašto potvrdu ne ishoduje sam Grad?

Najrizičniju skupinu poslali u red ispred Porezne

Umirovljenicima nije samo problem gubiti vrijeme čekajući u redu ispred Porezne uprave, već su oni visokorizična skupina osjetljiva na COVID-19, a dio njih neće ovo pravo niti ostvariti jer ne žele u redu ispred Porezne uprave biti izloženi potencijalnoj zarazi.

Prema obavijesti u pozivu umirovljenicima, tj. Odluci, pravo na uskrsnicu imaju oni umirovljenici čija ukupna mirovina, sa svim dodacima, ne prelazi 3.000,00 kn. U tom pozivu visina mirovina (za umirovljenike koji nisu u radnom odnosu) je navedena kao jedini uvjet.

Ta potvrda, dakle, uopće nije potrebna?!

Kao stručnjaku koji se bavi financijama, te kao dugogodišnjem djelatniku Ministarstva financija, nije mi bilo jasno zašto Grad Požega od umirovljenika traži potvrdu od Porezne uprave o visini dohotka i primitaka, ako je u objavi na internetskim stranicama navedeno da pravo na uskrsnicu imaju umirovljenici (koji nisu u radnom odnosu) i koji imaju mirovinu s dodacima manju od 3.000,00 kn.

Razlog leži u Odluci o socijalnoj skrbi Grada Požege (Službene novine Grada Požege, broj 13/20.) kojom je propisano da je kao uvjet za dobivanje uskrsnice samo visina mirovine, a istom odlukom je propisana i obveza dostave podatka o visini mirovine kao dokaz o ispunjenju uvjeta, ali i potvrda o visini dohotka i primitaka iz Porezne uprave

Očito je predsjednik Gradskog vijeća potpisao odluku kojom se od umirovljenika traži potvrda iz Porezne uprave o visini dohotka za pravo za koje Odlukom Grada Požege nije normirana visina ukupnih primanja već samo visina mirovine.

Može se, ali ne znaju i nema tko

Grad je u svakom slučaju trebao s Ministarstvom financija sklopiti Sporazum prema kojem bi i sam mogao preuzimati podatke o visini dohodaka i primitaka umirovljenika. To je uobičajeno za jedinice lokalne uprave i samouprave, ali u našem Gradu to ne znaju i nisu učinili. Da jesu, izbjegli bi se sadašnji redovi umirovljenika ispred Porezne uprave, a i u budućim sličnim postupcima podaci bi se mogli prikupljati automatski ili traženjem tih podataka digitalnim putem.

Ova gradska vlast umjesto da slijedi suvremene trendove i digitalizaciju te bude na usluzi građanima, Požežane šalje u redove po papire, jer eto, tako je lakše i tako se može manje raditi. Ovoj gradskoj vlasti je jednostavnije poslati korisnike gradskih usluga i prava u Poreznu upravu po razne potvrde, nego uputiti gradske djelatnike da te podatke od nadležnih tijela zatraže elektroničkim putem.

Pozivam odgovorne da pomažu, a ne odmažu

Ovim putem pozivam gradonačelnika Darka Puljašića i predsjednika Gradskog vijeća prof. dr. Željka Glavića da poduzmu sve što je u njihovoj moći kako bi umirovljenicima omogućili ostvarivanje prava na uskrsnicu samo uz potvrdu o visini mirovne za posljednji mjesec jer je visina mirovine prema Odluci koju su potpisali jedini uvjet. Moguće postojanje statusa zaposlenog umirovljenika (što može biti u izuzetno malom broju) gradski službenici će  moći provjeriti nakon što Grad sklopi ugovor s Ministarstvom o međusobnoj razmjeni podataka.

Pozivam odgovorne osobe u Gradskoj kući da zaustave bespotrebno maltretiranje naših sugrađana te ih potičem da i u budućem vremenu (a to je do lokalnih izbora) Požežanima omoguće jednostavnije korištenje gradskih usluga bez suvišne administracije.

Grad je tu zbog građana, a ne obrnuto

Nakon lokalnih izbora, kada mi građani daju povjerenje, uvođenjem novih tehnologija i digitalizacijom gradske uprave svima ćemo omogućiti ostvarivanje prava i pomoći na lakši i brži način. Gradski službenici potrebne podatke o korisnicima pomoći, na koje imaju zakonsko pravo, mogu pribaviti digitalnim putem.

Nećemo građane slati da papirologiju pribavljaju sami čekajući u redovima i gubeći svoje vrijeme.“

Mitar Obradović

kandidat za gradonačelnika Požege