Dom zdravlja Požeško-slavonske županije ponovo se igra sa životima svojih građana

Aktualno 11. siječnja 2019

Grad Požega i Požeško-slavonska županija imaju  „veliku sreću“ da su u zadnje vrijeme u hrvatskim medijima vrlo često apostrofirane kao jedine i prve u Hrvatskoj, ali u negativnom kontekstu.

Najnoviji  slučaj s kojim su hrvatski mediji upoznali javnost je način rada, odnosno nerada od strane Doma zdravlja Požeško-slavonske županije.

Stavkom 2.članka 195.  Zakona o zdravstvenoj zaštiti (NN 100/2018) propisano je da domovi zdravlja provode posebno dežurstvo u djelatnosti obiteljske (opće) medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece i dentalne zdravstvene zaštite  subotom od 15.00 do 20.00 sati te nedjeljom, praznikom i blagdanom od 8.00 do 20.00 sati.

Stavkom 4. istoga zakona propisano je da potreban broj lokacija, kao i raspored provođenja posebnog dežurstva   utvrđuju tijela nadležna za zdravstvo jedinice područne (regionalne) samouprave odnosno Grada Zagreba.

U našoj Županiji to je u nadležnosti osnivača, odnosno Požeško-slavonske županije. Mislimo da bi bilo pristojno i korisno da su  stanovnike  javnim priopćenjem ( osnivač ili sam Dom zdravlja) upoznali  s  njihovim pravom nove  liječničke skrbi na  koju imaju pravo  od 01.01.2019.g. .

Stanovnici su  upoznati sa svojim  pravom, ali na način koji je u zadnje vrijeme uobičajen za žitelje ove Županije, kroz objave u hrvatskim medijima prema kojima  smo jedina Županija u Hrvatskoj u kojoj na prvi dan blagdana 01.01.2019.g. i na prvi vikend, 05. i 06.01.2019.g.  građanima nije osigurana skrb koja im pripada prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

Građani ne samo da nisu upoznati sa svojim pravom, a naši političari i rukovoditelji ustanova su itekako prisutni zbog trivijalnih događaja u lokalnima medijima, već im to pravo nije niti omogućeno.

Požega je u hrvatskim medijima nedavno  prozvana kao jedini Grad u Hrvatskoj protiv kojeg je pokrenuta istraga, a sada smo navedeni kao jedna Županija u kojoj se građanima nije omogućio pristup zdravstvenoj zaštiti na način kako je propisano Zakonom.

Jedan od rijetkih projekata Ministarstva zdravlja, koji je pozitivno ocijenjen od strane cjelokupne hrvatske javnosti, u našoj Županiji je odmah u startu doživio neuspjeh.

Ovim priopćenjem želimo ukazati našim građanima  na činjenicu da imaju  pravo na zdravstvenu zaštitu liječnika obiteljske medicine i, što je velika hvale vrijedna novost,  dežurnog  stomatologa  u vrijeme vikenda i blagdana, te  želimo ukazati  na neodgovornost i neprovođenje zakonskih odredbi od stane Doma zdravlja.

Nažalost postajemo sredina  koju hrvatska javnost učestalo doživljava kao prvu i jedinu u Hrvatskoj u  negativnom kontekstu, a uobičajeno je i da naši političari o tome ne daju  nikakve izjave, a i  da  nitko ne snosi odgovornost za učinjeno, odnosno neučinjeno.

Zbog nepružanja pomoći kako je propisano i ugovoreno s HZZO-om, Dom zdravlja je u ne tako davnoj prošlosti osuđen na milijunsko plaćanje odštete (prema dostupnim informacijama najveća odšteta  za smrt u Hrvatskoj) a liječnik koji je bio dežuran u trenutku događaja je osuđen prema kaznenom Zakonu. Navedeni događaj je bio uzrokovan neadekvatnom pripremljenosti mladog liječnika za  procedure postupanja kod urgentnih situacija. I nakon takvog tragičnog događaja nije izvučena nikakva pouka, te se  naš Dom zdravlja ponovo   igra  životima  naših građana.

Izražavamo nadu da će za drugi vikend ove godine ( 12.01. i 13.01.2019.g.) našim građanima biti omogućena zdravstvena skrb kao u svim ostalim hrvatskim krajevima, a nadu da će netko u našoj Županiji  odgovarati za počinjeni propust mi smo davno izgubili.

Predsjednik ŽO SDP-a Požeško-slavonske županije

Mr. sc. Mitar Obradović